Лечебна физкултура

лечебна физкултура от hipokratbg.com

Като се имат предвид различните методи за терапевтична интервенция, няма как да не споменем и лечебната физкултура. Този клон на медицината се класифицира като укрепващ и стимулиращ.

В основата на лечебната физкултура стоят полезните физически дейности: бягане, ходене, работа с тренажори, гимнастика, плуване и много други. Значението на лечебната физкултура за нормалното протичане на много жизненоважни функции на организма е трудно да се оцени. Процедурите на лечебната физкултура се препоръчват в рамките на профилактиката или лечението на различни заболявания. Лечебната физкултура е подходяща и в  рехабилитационния период.

В изготвянето на набора от процедури и упражнения за лечебната физкултура, трябва да се има предвид конкретния човешки организъм. Широко заляга и практиката за каляване и развитие на издръжливостта. Независимо от възрастта на пациента, лечебната физкултура има възстановителен ефект, подобрява координацията и устойчивостта на влияние на негативните фактори, които унищожават здравето.

Една от най-често използваните форми на лечебната физкултура е кинезитерапията, както я наричат ​​в някои европейски страни, или провеждането на гимнастика. Използването на този метод се извършва в съответствие с лекуващия лекар. Лечебната физкултура се прилага, както по време на лечението, така и по време на възстановителния период, когато целта е възобновяването на различни функции на тялото. Всеобщото въздействие на лечебната физкултура могат да бъдат както преки, така и косвени. Така или иначе, упражненията влияят положително на много органи и системи на организма.

Отделно, редно е да се обърне специално внимание на коригиращата гимнастика, имаща възстановителен ефект върху мускулите, които са от полза за състоянието на сухожилията и ставите. Коригиращите упражнения, назначени за лечение на леки форми на заболявания на опорно-двигателния апарат – в частност изкривяванията на походката, на гръбначния стълб, както и плоскостъпие.

Лечебната физкултура е също полезна за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Дори зрението може да се подобри с помощта на специален набор от упражнения. Към умерена физическа активност могат да се насочат и бременните, и кърмещи жени в периода след раждането. Научно е доказано, че лечебната физкултура е полезна и за хора, страдащи от заболявания на артериалното налягане, както хипертоници, така и хипотоници. Традиционно, лечебната физкултура е средство за контрол на теглото при диабет, затлъстяване. Щадяща лечебна физкултура се назначава и в  рехабилитационния период след операции, а също и при подагра и астма. Лечебната физкултура е важен аспект на терапията при стрес, нарушения на потентността.

Пълноценното възстановяване на тялото е невъзможно без физическа активност, особено важна при организиране на ежедневието на деца в предучилищна и училищна възраст.

Какво представлява всъщност лечебната физкултура – това са комплекс от упражнения, подбрани в съответствие с индивидуалните особености на всеки.

Значението на лечебната физкултура за здравето на човешкия организъм е много голямо. Умерената активност има благоприятен ефект върху почти всички органи и системи. Увеличаване издръжливостта на имунната система, повишаване на ензимната активност и подобрена естествена устойчивост на вирусни заболявания.

Активирането на метаболизма, стимулиране на ендокринната система и тъканния обмен. Нормализиране на компенсаторните функции на организма и общо тонизиращо действие. Благоприятен ефект върху психиката -  предотвратяване на депресиите и разстройствата на нервната система.


created by SeoWebDesign