Лечебен масаж

Лечебен масажЕдин от основните методи на лечение и предотвратяване на различни заболявания и наранявания е терапевтичния, лечебен масаж. Както всеки друг вид масаж, използван по предназначение и с подходящия избор на методи, техники и правилно дозиране, лечебният масаж се характеризира с благоприятните си ефекти върху тялото. А именно – значително подобрява общото здравословно състояние и повишава жизнеността.

Лечебният масаж може да намалява или увеличава общата нервна възбудимост. Той задейства у нас много забравени и неизползвани досега рефлекси, може да доведе до значително подобрение при атрофирането на тъканите и усилване работата на вътрешните органи.

Лечебният масаж има положителен лечебен ефект върху периферната нервна система. Този масаж е способен да отслаби и спре болката чрез подобряване на нервната проводимост и ускоряване на регенеративните процеси в случай на нараняване. Способен е да намали появилите се вторични промени в сухожилията и мускулите, разположени около повреден нерв, както и предотвратяване на евентуалното им възникване в бъдеще. 

Положителните лечебни свойства на масажната терапия върху нервната система са тясно свързани с фактори на околната среда като шума, например. Терапевтичния ефект от масажа може да бъде значително по-нисък, ако на пациента се влияе с такива негативни фактори като близостта на шум и шумни разговори на хора, преди, по време или след процедурата. 

Чрез терапевтичен масаж значително се подобрява общото състояние на кожата и подкожната тъкан. Елиминират се микроорганизмите, които живеят на повърхността на кожата. Следва да се отбележи, че лечебният масаж води до нормална активност на мастните и потните жлези, прочиствайки дълбоко каналите от застояли секрети, подобрява кръвообращението и лимфната циркулация като ги активира. Поради това, кожата ви става еластична, кадифена на допир и получава здравословен розов цвят.  Увеличава се устойчивостта й на различни механични и термични въздействия отвън. Лечебният масаж  значително подобрява кожния и мускулния тонус, при което кожата изглежда гладка и еластична, става по-плътна.   Кожата става максимално възприемчива и сетивна и поради тази причина, че лечебният масаж има благоприятен ефект както за кожата, кръвоносните съдове и мускулите, така и за централната нервна система като цяло. Капилярите на кожата се чувстват положително повлияни от масажната терапия, която предизвиква тяхното стимулиране и подновяване чрез образуването на допълнителни резервни капиляри. В резултат на това се увеличава кръвообращението и в най-крайните точки на тялото, значително се повлиява обмяната на кислород между кръвта и тъканите. Лечебният масаж има положителен ефект върху общото кръвообращение на човешкото тяло, защото чрез него се подобрява притока на кръв през артериите и вените.

 Освен това, значително се подобрява циркулацията на лимфата по лимфните възли. Като цяло върху метаболизма също има положителен ефект от лечебният масаж - помага да се увеличи количеството на хемоглобина, белите кръвни клетки, червените кръвни клетки. 

Желателно е лечебният масаж да се прилага преди лягане. За да се постигне желания терапевтичен ефект е важна продължителността на масажите, която трябва да се адаптира към личните нужди на всеки. Масажите трябва да се извършват всеки ден или през ден. Ако възрастта на пациента е над 60 години, масажи се провеждат и по-често ако е необходимо, но общо не по-малко от 8 сесии.

Лечебният масаж включва пет основни метода, които са следните: активно-пасивно движение, вибрации, галене, месене и триене. Комплексното използване на всички тези техники може да постигне желания положителен ефект от масажните процедури.

Етикети: 

created by SeoWebDesign