Ароматерапия

ароматерапияТерминът "ароматерапия" се е появил много отдавна. Историята на метода на лечение на човешкото тяло с помощта на етерични масла и други специални ароматни средства стига до нас още от древни времена. Преди около 4000 години хората се открили как да извличат етерични масла. Това се доказва от археологическите разкопки в Китай, Месопотамия, Индия, Египет и Персия. Римляните и гърците са получили достъп до това изкуство, след като са го приобщили от Египет. Както е видно, древните египтяни са били първите хора, проучили лечебните ефекти на ароматите. Жреците на тази страна са използвали етерични масла за балсамиране на тялото и за лечение на депресия, нервни разстройства и други заболявания. Те също широко са ги използвали като антисептик и средство за подмладяване. Египтяните умело съчетавали с цветотерапия ароматите. Нито една церемония не се е провеждала без опушване на помещенията или храмовете. В храмовете са слагали в четирите страни на помещенията съдове с ароматни масла, като символ на четирите посоки на света. Това били кипарис, кедър, смирна, тамян, съответно като символ на мъжественост, защита срещу враговете, изцеление, божественост.

Древните римляни и гърци не останали по-назад от египтяните. Те смесили първото маслиново масло с аромати, приготвяйки прост мехлем, който действал стимулиращо, тонизиращо и релаксиращо. Древните римляни се раждали и умирали с аромати, широко прилагали етеричните масла в банята и за забавление, а не само в медицината.

Древните гърци също така разработвали любовни еликсири - съставки, запазващи и поддържащи красотата. Тайните на ароматерапията била донесена в Европа по време на кръстоносните походи.

Защо ни привличат или отблъскват определени аромати? Всичко зависи от личността на човека, неговите представи, въображение и начин на живот. Именно на това се основава раздела от ароматерапията, който се занимава с ралаксацията и стреса. 

Всичко зависи от първите впечатления. В науката днес, не съществува единна класификация, но основно се разграничават три гами аромати:

1. Долна гама - най-тежката, даваща трайност (иланг-иланг, сандалово дърво, тамян);

  1. Средна гама – пълнотата на ароматите се разкрива в течение на 1-2 часа, понякога и по-дълго. Характеризира се в същността си с аромат на букети от цветя (здравец, лайка, копър)
  2. Върхова гама - остри, бързо изчезващи, мимолетни миризми. Те издържат не повече от 30 минути (лимон, чаено дърво, бергамот, евкалипт).

Много козметични салони задължително включват в своите услуги ароматерапия. Но тези процедури може да се направят и у дома. Основното е да се използват правилно ароматите и да се знае кога да се спре. И така, натурално етерично масло (около 8 капки) може да се добавя към водата за вана, ароматизиране на въздуха или създаване на приятна атмосфера в апартамента. Не забравяйте, че директно поставяне на масло върху кожата, не се препоръчва. Също така, не е добре да се надвишава дозата споменато по-горе. Ето и как влияят някои етерични масла:

  • Портокал. Няколко капки от портокалово масло могат да се добавят в крем за ръце. Те ще омекотят кожата, и крема ще стане с приятен цитрусов аромат;
  • Жасмин. В средиземноморските страни, миризмата се счита за "царица" на ароматите и се използва за специални чувствени миксове. Жасминовото масло е много подходящо за масажиране (около 4 капки);
  • Невен. Не всеки харесва пикантния и богат аромат на тези цветя. Но невените се препоръчват за нервност, както и за отпускане и затопляне; 
  • Иланг-иланг. Помага за премахването на главоболие и понижава кръвното налягане. Повишава увереността и е антидепресант; 
  • Аромат на рози. Елиминира неврозите и балансира поведенческите реакции. Повишава работоспособността, предпазва от гадене, мигрена, слабост, виене на свят и главоболие; 
  • Риган. Използва се при висока тревожност или безсъние.

created by SeoWebDesign