Акупресура

АкупресураКитайците за дългата си история са изобретили не само хартията, компаса и барута. Но те открили, че масажирайки определени области по стъпалата на краката, може да бъде намалена или дори премахната цялата болка в различни части на тялото: на ставите, мускулите, вътрешните органи.

Акупресурата лекува чрез натискане с пръсти. Акупресурата е по-нататъшното развитие на акупунктурата. Тя използва едни и същи точка (и меридиани) като акупунктурата, но отхвърля използването в лечението на метал. Вместо игли, със същия ефект, използва палеца и показалеца.

Акупресурата облекчава не само болка, но и намалява времето на боледуване, премахва функционалната причина за нарушението, отстранява органичните ефекти от неврозата (тревожност, страх, притеснение).

Всеки, който знае най-важните точки по тялото и спазвайки терапевтичните указания и правила на акупресурата, може да си помогне сам!

Акупресурата облекчава болката и лекува заболявания, които са причинени от нарушения на нервната система, а в нашето стресиращо време и всяко друго заболяване. Но преди всичко, акупресурата е надежден, безопасен и ефективен метод за справяне с болката, и това без никакви странични ефекти. Особено ефективен е този метод и когато е приятен, средно въздействащ. Акупресурата не е болезнена като при убождане с игла, не причинява кървене и елиминира въвеждането на инфекция в организма. 

Какви са видовете точки

Местоположението на акупресурните точки са известни точно. Те са разположени на 14 линии (меридиани), които дълго време са били проучвани. По протежението на всеки меридиан има три вида точки: 
       • "Хармонизиращи точки" - разположени в началото и края на нулевия меридиан. Тяхната акупресура дава хармонизиращ отзвук във всички органи, свързани с този меридиан; 
       • "Възбуждаща точка" - само една на всеки меридиан.  Акупресурата й подобрява реакцията и работоспособността;

  • "Успокояваща точка" - само една на всеки меридиан. Потиска, успокоява, облекчава нервното състояние, акупресурата в нея дава най-приятно усещане.

Акупресурата има подобрена система на така наречените "сигнални точки". Всеки основен орган има своя сигнална точка. Правилната акупресура в точките води до незабавни подобрения в състоянието и по-специално за намаляване на болката. През последните години се откриха редица нови "специални точки", свързани със специфични заболявания (болести). Това могат да бъдат нарушения на съня, ниско кръвно налягане, тревожното състояние при обща невроза и болки в ставите, импотентност.

С оглед на индивидуалните особености на всяко ходило, мястото на точката може да варира в рамките на един сантиметър. С помощта на специално устройство, което измерва съпротивлението на кожата, се определя с точност до милиметър. Въпреки това, тази точност е излишна тъй като обикновено при акупресура точката отговаря с болезненост при силен натиск.

Китайците разграничават три степени на въздействие върху лечебните точки:

 • При остра болка и първично лечение се прилага лек кръгов масаж в точката с върха на показалеца. Продължителност на масаж от една до пет минути. 
       • При хронични заболявания, в зависимост от общото състояние на пациента, най-добре и по-надеждно е да се използва акупресура със средна сила на натиск. Препоръчителен е множествен масаж по време на целия ден, като продължителността на акупресурата е до трийсет секунди.

Силна акупресура – прави се основно с помощта на палеца, но има и други опции.

Етикети: 

created by SeoWebDesign